Hemoroider
Våre viktigste råd
- For å unngå hemoroider er det viktig å følge generelle kostholds- og livsstilsråd. Disse rådene bør alltid forsøkes før medisiner.
- Medisiner vil ikke fjerne hemoroidene, men kan lindre plagene.
- Ammende kan bruke Alcos-Anal salve, Scheriproct salve/stikkpiller eller Xylocain salve.
- Scheriproct salve/stikkpiller bør ikke brukes lengre enn 1-2 uker sammenhengende.
Hva er hemoroider?
Hemoroider er utvidede blodårer i endetarmen og endetarmsåpningen, som kan gi plager i form av smerte og kløe. Det er ikke farlig å ha hemoroider, men hos noen kan plagene være så store at det er behov for behandling.
Finnes det noe som hjelper mot hemoroider?
Hemoroider kan oppstå i forbindelse med treg avføring og forstoppelse. For å unngå hemoroider er det derfor viktig å følge generelle kostholds- og livsstilsråd, som alltid bør forsøkes før medisiner.
Ved å spise fiberrik mat og få i seg nok drikke holdes avføringen myk og man unngår å presse for mye. Daglig fysisk aktivitet og regelmessige toalettbesøk er også gunstig. Se her for gode råd for behandling av treg mage og forstoppelse under amming.
Det finnes også enkelte medisiner som ammende kan forsøke. Slike medisiner vil ikke fjerne hemoroidene, men kan lindre plagene
Kan ammende bruke Alcos-Anal?
Ja, ammende som trenger medisin mot hemoroider kan trygt forsøke Alcos-Anal salve. Alcos-Anal skal ifølge produsenten virke kløestillende og sammentrekkende på blodårene i endetarmen, og har ikke innholdsstoffer som er problematiske å bruke under amming.
Kan ammende bruke Scheriproct eller Xylocain?
Ja, ammende kan bruke Scheriproct salve/stikkpiller eller Xylocain salve. Begge medisinene regnes som trygge å bruke for ammende i vanlig anbefalt dosering.
Både Scheriproct og Xylocain inneholder lokalbedøvende medisin. Scheriproct inneholder i tillegg kortison som demper betennelsen rundt hemoroidene. Ved bruk mot hemoroider vil kun små mengder medisin bli tatt opp i kroppen, og vi forventer ikke at slike små mengder skal være uheldig for barnet som ammes.
På grunn av innholdet av kortison kan langvarig bruk av Scheriproct gi lokale bivirkninger i huden rundt endetarmsåpningen. I følge pakningsvedlegget skal Scheriproct ikke brukes over lengre perioder enn 4 uker, mens andre oppslagsverk er mer restriktive. Vi anbefaler at Scheriproct brukes maksimalt 1-2 uker sammenhengende. Rådet om lengden på behandlingen gjelder både for ammende og ikke-ammende.
Er det noen midler mot hemoroider som ammende ikke bør bruke?
Det er svært lite erfaring med bruk av andre midler mot hemoroider enn Alcos-Anal, Scheriproct og Xylocain hos ammende (for eksempel NAF Hemoroidesalve). Vi forventer ikke at andre hemoroidesalver er uheldige for barn som ammes, men vi anbefaler likevel for sikkerhets skyld at ammende først og fremst forsøker midler som det er mer erfaring med.
Hvis Alcos-Anal, Xylocain eller Scheriproct ikke gir tilstrekkelig effekt mot plagene anbefaler vi at ammende diskuterer videre behandling med lege. Vi anbefaler også at ammende får en vurdering av lege dersom plagene er store, langvarige eller hvis hemoroidene er veldig vonde.
Informasjon i pakningsvedlegg
Informasjonen i pakningsvedlegget er skrevet av legemiddelprodusenten, og de er ofte mer restriktive med å anbefale bruk under graviditet og amming enn det forskning og samlet erfaring gir grunn til. Derfor kan du få råd av helsepersonell om at noen medisiner kan brukes, selv om dette ikke nødvendigvis stemmer med informasjonen i pakningsvedlegget.
Fikk du svar på det du lurte på? Hvis ikke, kan du stille oss et spørsmål og få personlig svar – enten på telefon eller via nettsiden vår.
Generelt anbefales gravide og ammende å bruke så lite medisin som mulig. Hvis du har fått medisinen din på resept fra legen, er det likevel viktig at du ikke endrer dosen eller slutter med den uten å avtale dette med legen din først.
Noen sykdommer hos gravide og ammende kan være en større risiko for barnet enn selve medisinen. Disse sykdommene bør derfor behandles. De fleste komplikasjoner som oppstår hos foster/barn skyldes ikke medisiner, men har andre årsaker.
Sist oppdatert: 5. desember 2022