Råd mot vanlige plager

Hemoroider

Hva er hemoroider?

Hemoroider er utvidede blodårer i endetarmen og endetarmsåpningen, som kan gi plager i form av smerte og kløe. Det er ikke farlig å ha hemoroider, men hos noen kan plagene være så store at det er behov for behandling.

Hemoroider kan oppstå i forbindelse med treg avføring og forstoppelse, som i seg selv er vanlige plager under svangerskapet. For å unngå hemoroider er det derfor viktig å følge generelle kostholds- og livsstilsråd, som alltid bør forsøkes før medisiner. Det anbefales blant annet å spise fiberrik mat og få i seg nok drikke slik at avføringen holdes myk og man unngår å presse for mye. Daglig fysisk aktivitet og regelmessige toalettbesøk er også gunstig.

Hva kan ammende bruke mot hemoroider?

Ammende som trenger medisiner mot hemoroider kan forsøke Alcos-Anal eller Scheriproct. Disse kan kjøpes reseptfritt, og finnes både som salve og stikkpiller. Denne type behandling fjerner ikke hemoroidene, men kan lindre plagene.

Alcos-Anal inneholder ikke noe lokalbedøvende eller betennelsesdempende medisin, men skal ifølge produsenten, virke kløestillende og sammentrekkende på blodårene i endetarmen.

Scheriproct virker lokalbedøvende og demper betennelsen rundt hemoroidene, noe som hjelper mot kløe, smerte og hevelse. Langvarig bruk av Scheriproct kan gi lokale bivirkninger i huden rundt endetarmsåpningen. I følge pakningsvedlegget skal Scheriproct ikke brukes over lengre perioder enn 4 uker, mens andre oppslagsverk er mer restriktive. Vi anbefaler at Scheriproct brukes maksimalt 2 uker sammenhengende. Rådet om lengden på behandlingen gjelder både for ammende og ikke-ammende.

Er det trygt å bruke Alcos-Anal og Scheriproct under amming?

Alcos-Anal inneholder ikke stoffer som er problematiske for ammende å bruke, og vi forventer ikke at medisinen vil påvirke barnet. Ammende kan derfor trygt bruke Alcos-Anal.

Scheriproct inneholder kortison og en lokalbedøvende medisin (cinkokain). Kortison går i liten grad over i morsmelken, og dette vil ikke være av betydning for barnet. Det er ikke forsket på hvor mye cinkokain som blir tatt opp i kroppen ved bruk av Scheriproct, og i hvilken grad cinkokain eventuelt går over i morsmelken. Det er ikke rapportert om bivirkninger hos diebarn når mor har brukt Scheriproct, og vi anser sjansen for dette som minimal. Som et føre-var-prinsipp bør ammende ikke bruke mer Scheriproct enn nødvendig.

Er det noen hemoroidesalver ammende ikke bør bruke?

Det er svært lite erfaring med bruk av andre midler mot hemoroider enn Alcos-Anal og Scheriproct hos ammende (for eksempel NAF Hemoroidesalve). Vi forventer ikke at andre hemoroidesalver er uheldige for barn som ammes, men vi anbefaler likevel for sikkerhets skyld at ammende først og fremst forsøker Alcos-Anal og Scheriproct som det er mer erfaring med.

Når bør du kontakte lege?

Hvis Alcos-Anal eller Scheriproct ikke gir tilstrekkelig effekt mot plagene anbefaler vi at ammende diskuterer videre behandling med lege. Vi anbefaler også at ammende får en vurdering av lege dersom plagene er store, langvarige eller hvis hemoroidene er veldig vonde.

Fikk du svar på det du lurte på? Hvis ikke, kan du stille oss et spørsmål og få personlig svar – enten på telefon eller via nettsiden vår.

Generelt anbefales gravide og ammende å bruke så lite medisin som mulig. Hvis du har fått medisinen din på resept fra legen, er det likevel viktig at du ikke endrer dosen eller slutter med den uten å avtale dette med legen din først.

Noen sykdommer hos gravide og ammende kan være en større risiko for barnet enn selve medisinen. Disse sykdommene bør derfor behandles. De fleste komplikasjoner som oppstår hos foster/barn skyldes ikke medisiner, men har andre årsaker.

Sist oppdatert: desember 2018