Råd mot vanlige plager

Treg mage og forstoppelse

Våre viktigste råd

  • For mange ammende kan det være tilstrekkelig å følge kostholds- og livsstilsråd mot forstoppelse.
  • Førstevalg ved forstoppelse hos ammende er loppefrø (som Vi-Siblin), laktulose (som Laktulose, Levolac eller Duphalac) eller makrogol (for eksempel Movicol eller Moxalole). Loppefrø inneholder fiber som gjør at avføringen går raskere gjennom tarmen. Laktulose og makrogol virker ved å øke vanninnholdet i tarmen.
  • Tarmstimulerende midler som Dulcolax, Toilax, Pursennid og Laxoberal kan brukes i en kort periode sammenhengende (inntil én uke) under amming.
  • Miniklyster kan gi rask lindring ved hard avføring i endetarmen.

Treg mage og forstoppelse i ammeperioden 

Hos mange kvinner bedres fordøyelsen raskt etter fødselen, men noen vil fortsatt ha behov for behandling mot treg mage og forstoppelse. Forstoppelse kan være smertefullt og kan føre til hemoroider. Se her for gode råd for behandling av hemoroider under amming.

Generelle råd for å forebygge forstoppelse

  • Øke inntaket av væske og fiber
  • Daglig mosjon 

For mange kan det være tilstrekkelig å følge disse rådene, men noen har i tillegg behov for behandling.

Hva er førstevalg ved forstoppelse hos ammende?

Førstevalg ved forstoppelse hos ammende er loppefrø (som Vi-Siblin), laktulose (som Laktulose, Levolac eller Duphalac) eller makrogol (for eksempel Movicol eller Moxalole). Loppefrø inneholder fiber som gjør at avføringen går raskere gjennom tarmen. Laktulose og makrogol virker ved å øke vanninnholdet i tarmen som gjør avføringen mykere. Det kan ta noen dager før virkningen av disse midlene inntrer. Det er viktig å drikke nok vann under behandlingen. Laktulose og makrogol kan gi bivirkninger som luft i magen og kvalme.

Loppefrø, laktulose og makrogol virker i tarmen og tas i liten grad opp i kroppen. De vurderes derfor som trygge å bruke under amming.

Kan ammende bruke tarmstimulerende midler?

Tarmstimulerende midler som bisakodyl (f.eks. Dulcolax eller Toilax), sennaglykosider (f.eks. Pursennid) og natriumpikosulfat (for eksempel Laxoberal) kan brukes i en kort periode under amming hvis førstevalgene loppefrø, laktulose eller makrogol ikke fører frem.

Disse medisinene virker ved å stimulere tarmbevegelsen og virkningen inntrer ganske fort. Bivirkninger som kan oppstå er magesmerter og forstyrrelser i kroppens salt- og væskebalanse og slike medisiner bør derfor kun brukes i korte perioder sammenhengende (inntil én uke). Bisakodyl, sennaglykosider og natriumpikosulfat tas i liten grad opp i kroppen og går dermed i liten grad over i morsmelk. De kan derfor brukes av kvinner som ammer hvis det er nødvendig.

Kan ammende bruke miniklyster?

Miniklyster (som for eksempel Microlax) inneholder stoffer som ikke tas opp i kroppen, og kan derfor brukes av ammende. Ved hard avføring i endetarmen, kan dette gi rask lindring. Miniklyster bør kun brukes en gang iblant og er ikke egnet til langtidsbehandling av forstoppelse.

Når bør jeg kontakte lege?

Hvis du er svært plaget av forstoppelse og de nevnte tiltakene ikke gir tilstrekkelig effekt, bør du ta det opp med legen din.

Informasjon i pakningsvedlegg

Informasjonen i pakningsvedlegget er skrevet av legemiddelprodusenten, og de er ofte mer restriktive med å anbefale bruk under graviditet og amming enn det forskning og samlet erfaring gir grunn til. Derfor kan du få råd av helsepersonell om at noen medisiner kan brukes, selv om dette ikke nødvendigvis stemmer med informasjonen i pakningsvedlegget.

Fikk du svar på det du lurte på? Hvis ikke, kan du stille oss et spørsmål og få personlig svar – enten på telefon eller via nettsiden vår.

Generelt anbefales gravide og ammende å bruke så lite medisin som mulig. Hvis du har fått medisinen din på resept fra legen, er det likevel viktig at du ikke endrer dosen eller slutter med den uten å avtale dette med legen din først.

Noen sykdommer hos gravide og ammende kan være en større risiko for barnet enn selve medisinen. Disse sykdommene bør derfor behandles. De fleste komplikasjoner som oppstår hos foster/barn skyldes ikke medisiner, men har andre årsaker.

Sist oppdatert: 5. desember 2022