Råd mot vanlige plager

Smerte

Hvilke reseptfrie smertestillende medisiner kan jeg bruke når jeg er gravid?

Hvis du trenger å bruke smertestillende midler når du er gravid, anbefaler vi i første rekke at du velger medisiner som inneholder paracetamol. Denne medisinen er blitt brukt i mange år og regnes som trygg for gravide. Oversikt over salgsnavn finner du i tabellen under.

Det er viktig å ikke ta mer medisin enn det som står i pakningsvedlegget (1-2 tabletter á 500 mg inntil 3 ganger daglig), hvis ikke noe annet er avtalt med legen. Dette gjelder også de som ikke er gravide. Hvis dette ikke hjelper nok på smertene dine, eller du trenger å bruke paracetamol i mer enn én uke sammenhengende, bør du snakke med legen din.

Gravide bør ikke bruke smertestillende og betennelsesdempende medisiner som ibuprofen og diklofenak, med mindre det er avtalt med lege. Oversikt over salgsnavn finner du i tabellen under.

Årsaken til dette er at:

  • Enkelte studier, men ikke alle, har vist at bruk tidlig i graviditeten kanskje kan gi en liten økning i risiko for spontanabort og andre uheldige effekter hos barnet.
  • Bruk av slike betennelsesdempende medisiner i de tre siste månedene av graviditeten kan i noen tilfeller føre til komplikasjoner for både mor og barn i forbindelse med fødselen.

Hvis du allerede har brukt slike medisiner mens du har vært gravid, kan vi berolige deg med at risikoen for uheldige effekter på barnet i magen er liten.

SalgsnavnVirkestoffKan brukes av gravide?
Paracet
Pinex
Panodil
Pamol
Paracetamol
ParacetamolJa, paracetamol er trygt å bruke gjennom hele svangerskapet.
Ibux
Ibumetin
Ibuprox
Burana
Ibuprofen
IbuprofenBør bare brukes hvis det er avtalt med lege.
VoltarolDiklofenakBør bare brukes hvis det er avtalt med lege.

Fikk du svar på det du lurte på? Hvis ikke, kan du stille oss et spørsmål og få personlig svar – enten på telefon eller via nettsiden vår.

Generelt anbefales gravide og ammende å bruke så lite medisin som mulig. Hvis du har fått medisinen din på resept fra legen, er det likevel viktig at du ikke endrer dosen eller slutter med den uten å avtale dette med legen din først.

Noen sykdommer hos gravide og ammende kan være en større risiko for barnet enn selve medisinen. Disse sykdommene bør derfor behandles. De fleste komplikasjoner som oppstår hos foster/barn skyldes ikke medisiner, men har andre årsaker.