Råd mot vanlige plager

Smerte

Hvilke reseptfrie smertestillende medisiner kan jeg bruke når jeg ammer?

Hvis du trenger å bruke smertestillende midler når du ammer, anbefaler vi i første rekke at du velger medisiner som inneholder paracetamol. Denne medisinen er blitt brukt i mange år og regnes som trygg for barnet som ammes. Oversikt over salgsnavn finner du i tabellen under.

Hvis paracetamol ikke hjelper nok på smertene dine, kan du prøve smertestillende og betennelsesdempende medisiner som ibuprofen og diklofenak. Oversikt over salgsnavn finner du i tabellen under.

Både ibuprofen og diklofenak går i veldig liten grad over i morsmelken. Mengden medisin som barnet får i seg gjennom brystmelken er så liten at det ikke vil ha betydning for barnet.

SalgsnavnVirkestoff
Paracet
Pinex
Panodil
Pamol
Paracetamol
Paracetamol
Ibux
Ibumetin
Ibuprox
Burana
Ibuprofen
Ibuprofen
Voltarol Diklofenak

Informasjon i pakningsvedlegg

Informasjonen i pakningsvedlegget er skrevet av legemiddelprodusenten, og de er ofte mer restriktive med å anbefale bruk under graviditet og amming enn det forskning og samlet erfaring gir grunn til. Derfor kan du få råd av helsepersonell om at noen medisiner kan brukes, selv om dette ikke nødvendigvis stemmer med informasjonen i pakningsvedlegget.

Fikk du svar på det du lurte på? Hvis ikke, kan du stille oss et spørsmål og få personlig svar – enten på telefon eller via nettsiden vår.

Generelt anbefales gravide og ammende å bruke så lite medisin som mulig. Hvis du har fått medisinen din på resept fra legen, er det likevel viktig at du ikke endrer dosen eller slutter med den uten å avtale dette med legen din først.

Noen sykdommer hos gravide og ammende kan være en større risiko for barnet enn selve medisinen. Disse sykdommene bør derfor behandles. De fleste komplikasjoner som oppstår hos foster/barn skyldes ikke medisiner, men har andre årsaker.