Råd mot vanlige plager

Tett nese

Når kan gravide bruke nesespray mot tett nese?

Tett nese hos gravide kan ha flere ulike årsaker. Dette har igjen betydning for om det er riktig å forsøke med nesespray mot tett nese eller ikke, og i så fall hvilken type spray.

Ofte skyldes tett nese forkjølelse eller influensa. Ved slike kortvarige plager finnes det flere typer nesesprayer som gravide kan bruke, både med og uten legemiddel.

Tett nese er også en vanlig svangerskapsplage, særlig mot slutten av graviditeten. Dette skyldes normale, fysiologiske endringer som skjer i kroppen, som blant annet gir mer hovne slimhinner i nesen. Tett nese som skyldes graviditeten skal ikke behandles med nesesprayer som inneholder legemidler. Nesespray med saltvann kan derimot gjerne brukes.

Kan gravide bruke nesespray med saltvann eller sesamolje?

Ja, nesespray med saltvann kan trygt brukes ved alle typer tett nese under svangerskapet. Saltvann regnes gjerne som førstevalg ved behandling av tett nese hos gravide, og kan brukes så lenge det er behov for det. Det er med andre ord ingen tidsbegrensning for bruk.

Ved tørre og såre slimhinner i nesen kan sesamolje i sprayform eventuelt forsøkes for å lindre ubehaget.

Kan gravide bruke nesespray mot tett nese?

Ja, gravide med tett nese som skyldes forkjølelse kan i utgangspunktet bruke alle såkalte slimhinneavsvellende nesesprayer (se tabell for oversikt over legemidler). Dette kan være aktuelt når saltvann ikke gir tilstrekkelig effekt. Slimhinneavsvellende nesesprayer virker ved å få blodårene i neseslimhinnen til å trekke seg sammen og reduserer væskeansamling/hevelse. Dermed blir det lettere å puste gjennom nesen.

Det er ikke forventet at vanlig anbefalt bruk av slik nesespray skal være uheldig for barnet i magen. Det er riktignok begrenset forskning på dette, og studiene som finnes har gitt noe ulike resultater. Samtidig er det lang erfaring med bruk av slike nesesprayer hos gravide, noe som er betryggende.

De fleste oppslagsverk er enige om at vanlig bruk ikke er forventet å være uheldig for barnet i magen. Ved vanlig anbefalt bruk vil det kun være små mengder medisin som gjenfinnes i blodet. Derfor er det ikke forventet at nesesprayene vil påvirke fosteret. Det kan likevel være grunn til å foretrekke enkelte typer nesespray fremfor andre, ut fra innholdsstoffene.

Hvilke slimhinneavsvellende nesesprayer bør foretrekkes?

Vi anbefaler at gravide i første rekke forsøker slimhinneavsvellende nesespray som kun inneholder ett aktivt virkestoff, det vil si sprayer som inneholder enten xylometazolin (for eksempel Otrivin) eller oksymetazolin (Rhinox). Se tabell for fullstendig oversikt over salgsnavn.

Bakgrunnen for denne anbefalingen er at det foreløpig finnes mer erfaring med disse sprayene hos gravide enn det gjør for sprayer som inneholder kombinasjoner av aktive virkestoff.

Oversikt over nesesprayer mot tett nese 

Salgsnavn  Aktive innholdsstoffer  Kan brukes under graviditet? 
Otrivin 
Zymelin
Xylometazolinhydroklorid Norfri
Xylometazolin Ja 
Rhinox Oksymetazolin Ja 

Oversikt over kombinasjonsnesesprayer 

Salgsnavn  Aktive innholdsstofferKan brukes under graviditet hvis behov?
Otrivin Comp 
Zycomb 
Xylometazolin og ipratropiumbromid Ja 
Otrivin med mentol Xylometazolin Nesespray med bare xylometazolin (uten mentol) bør foretrekkes 

Nesespray mot tett og rennende nese – kan brukes hvis behov

Det finnes nesesprayer som skal virke mot både tett og rennende nese (for eksempel Otrivin Comp eller Zycomb). Det er ikke mistanke om at slike kombinasjonsnesesprayer er uheldig for barnet i magen.

Det finnes likevel mer erfaring med nesesprayer som kun inneholder ett virkestoff, slik som xylometazolin eller oksymetazolin (for eksempel Otrivin eller Rhinox, se tabell), og slik sett er disse å foretrekke.

Hvis du har behov for en spray som virker mot både tett og rennende nese, mener vi likevel at du kan bruke denne typen kombinasjonssprayer selv om du er gravid.

Nesespray med mentol – ikke førstevalg

Noen nesesprayer inneholder mentol, slik som Otrivin med mentol. Vi anbefaler at gravide helst ikke bruker slike nesesprayer, men heller forsøker vanlig nesespray, uten mentol.

Dette skyldes ikke at det er noen direkte mistanke om at mentol skal være uheldig for fosteret, men rett og slett at det foreløpig finnes lite informasjon om sikkerheten ved bruk av mentol hos gravide.

Dosering av nesespray hos gravide

Gravide kan følge den vanlige doseringen og behandlingslengden som er anbefalt i pakningsvedlegget.

Det bør gå minst to uker mellom to behandlingsperioder med slimhinneavsvellende nesespray. Langvarig bruk kan gjøre neseslimhinnen irritert. I tillegg kan slimhinnen bli enda mer hoven når du først slutter å bruke sprayen. Dermed kan du føle at du er enda tettere i nesen og at du er “avhengig” av nesespray.

Når bør du kontakte lege?

Du bør kontakte lege hvis du føler deg avhengig av å bruke nesespray mot tett nese og ikke klarer å slutte på egen hånd. Det kan også være fornuftig å snakke med lege hvis du har vedvarende eller svært hyppige plager.

Generelt anbefales gravide og ammende å bruke så lite medisin som mulig. Hvis du har fått medisinen din på resept fra legen, er det likevel viktig at du ikke endrer dosen eller slutter med den uten å avtale dette med legen din først.

Noen sykdommer hos gravide og ammende kan være en større risiko for barnet enn selve medisinen. Disse sykdommene bør derfor behandles. De fleste komplikasjoner som oppstår hos foster/barn skyldes ikke medisiner, men har andre årsaker.

Sist oppdatert: Oktober 2024