Råd mot vanlige plager

Svangerskapskvalme

Hvilke reseptfrie midler kan jeg bruke mot svangerskapskvalme?

Hos de fleste gravide med svangerskapskvalme forsvinner heldigvis plagene mellom uke 12 og 16 av graviditeten, men hos noen kan kvalmen vare lenger. Vanligvis er det ikke nødvendig å bruke medisiner mot svangerskapskvalme.

Hvis du er plaget med kvalme, kan du prøve følgende råd først:

  • Få nok ro og hvile
  • Spis et lett måltid i sengen før du står opp, for eksempel tørre kjeks og en kopp te
  • Spis små og hyppige måltider, for eksempel hver annen time
  • Unngå mektig og sterkt krydret mat
  • Drikk rikelig med væske, men unngå kaffe og andre drikkevarer med mye koffein
  • Få litt mosjon og frisk luft hver dag

Hvis du er så plaget av kvalme og brekninger at du får i deg for lite næring eller ikke klarer dine daglige gjøremål, bør du oppsøke lege. Det finnes medisiner som kan hjelpe mot svangerskapskvalme, men da må legen vurdere om det er grunnlag for å gi slik behandling og hvilken behandling som i så fall er best for deg.

Informasjon i pakningsvedlegg

Informasjonen i pakningsvedlegget er skrevet av legemiddelprodusenten, og de er ofte mer restriktive med å anbefale bruk under graviditet og amming enn det forskning og samlet erfaring gir grunn til. Derfor kan du få råd av helsepersonell om at noen medisiner kan brukes, selv om dette ikke nødvendigvis stemmer med informasjonen i pakningsvedlegget.

Fikk du svar på det du lurte på? Hvis ikke, kan du stille oss et spørsmål og få personlig svar – enten på telefon eller via nettsiden vår.

Generelt anbefales gravide og ammende å bruke så lite medisin som mulig. Hvis du har fått medisinen din på resept fra legen, er det likevel viktig at du ikke endrer dosen eller slutter med den uten å avtale dette med legen din først.

Noen sykdommer hos gravide og ammende kan være en større risiko for barnet enn selve medisinen. Disse sykdommene bør derfor behandles. De fleste komplikasjoner som oppstår hos foster/barn skyldes ikke medisiner, men har andre årsaker.