Råd mot vanlige plager

Hemoroider

Våre viktigste råd

  • For å unngå hemoroider er det viktig å følge generelle kostholds- og livsstilsråd. Disse rådene bør alltid forsøkes før medisiner.
  • Medisiner vil ikke fjerne hemoroidene, men kan lindre plagene.
  • Gravide kan bruke Alcos-Anal salve, Scheriproct salve/stikkpiller eller Xylocain salve.
  • Scheriproct salve/stikkpiller bør ikke brukes lengre enn 1-2 uker sammenhengende.
Hva er hemoroider?

Mange gravide får hemoroider. Hemoroider er utvidede blodårer i endetarmen og endetarmsåpningen, som kan gi plager i form av smerte og kløe. Det er ikke farlig å ha hemoroider, men hos noen kan plagene være så store at det er behov for behandling. Ofte avtar eller forsvinner plagene etter fødselen.

Finnes det noe som hjelper mot hemoroider?

Hemoroider kan oppstå i forbindelse med treg avføring og forstoppelse, som i seg selv er vanlige plager under svangerskapet. For å unngå hemoroider er det derfor viktig å følge generelle kostholds- og livsstilsråd, som alltid bør forsøkes før medisiner.

Ved å spise fiberrik mat og få i seg nok drikke holdes avføringen holdes myk og man unngår å presse for mye. Daglig fysisk aktivitet og regelmessige toalettbesøk er også gunstig. Se her for gode råd for behandling av treg mage og forstoppelse under graviditet.

Det finnes også enkelte medisiner som gravide kan forsøke. Slike medisiner vil ikke fjerne hemoroidene, men kan lindre plagene

Kan gravide bruke Alcos-Anal?

Ja, gravide som trenger medisiner mot hemoroider kan trygt forsøke Alcos-Anal salve. Alcos-Anal skal ifølge produsenten virke kløestillende og sammentrekkende på blodårene i endetarmen, og har ikke innholdsstoffer som er problematiske å bruke under graviditet.

Kan gravide bruke Scheriproct eller Xylocain?

Ja, gravide kan bruke Scheriproct salve/stikkpiller eller Xylocain salve. Begge medisinene regnes som trygge å bruke for gravide i vanlig anbefalt dosering. Både Scheriproct og Xylocain inneholder lokalbedøvende medisin. Scheriproct inneholder i tillegg kortison som demper betennelsen rundt hemoroidene. Ved bruk mot hemoroider vil kun små mengder medisin bli tatt opp i kroppen, og vi forventer ikke at slike små mengder skal være uheldig for fosteret eller for svangerskapsforløpet.

På grunn av innholdet av kortison kan langvarig bruk av Scheriproct gi lokale bivirkninger i huden rundt endetarmsåpningen. I følge pakningsvedlegget skal Scheriproct ikke brukes over lengre perioder enn 4 uker, mens andre oppslagsverk er mer restriktive. Vi anbefaler at Scheriproct brukes maksimalt 1-2 uker sammenhengende. Rådet om lengden på behandlingen gjelder både for gravide og ikke-gravide.

Er det noen midler mot hemoroider som gravide ikke bør bruke?

Det er svært lite erfaring med bruk av andre midler mot hemoroider enn Alcos-Anal, Scheriproct og Xylocain hos gravide (for eksempel NAF Hemoroidesalve). Vi forventer ikke at andre hemoroidesalver er uheldige for fosteret, men vi anbefaler likevel for sikkerhets skyld at gravide først og fremst forsøker midler som det er mer erfaring med.

Når bør du kontakte lege?

Hvis Alcos-Anal, Scheriproct eller Xylocain ikke gir tilstrekkelig effekt mot plagene, anbefaler vi at gravide diskuterer videre behandling med lege. Vi anbefaler også at gravide får en vurdering av lege dersom plagene er store, langvarige eller hvis hemoroidene er veldig vonde.

Fikk du svar på det du lurte på? Hvis ikke, kan du stille oss et spørsmål og få personlig svar – enten på telefon eller via nettsiden vår.

Informasjon i pakningsvedlegg

Informasjonen i pakningsvedlegget er skrevet av legemiddelprodusenten, og de er ofte mer restriktive med å anbefale bruk under graviditet og amming enn det forskning og samlet erfaring gir grunn til. Derfor kan du få råd av helsepersonell om at noen medisiner kan brukes, selv om dette ikke nødvendigvis stemmer med informasjonen i pakningsvedlegget.

Generelt anbefales gravide og ammende å bruke så lite medisin som mulig. Hvis du har fått medisinen din på resept fra legen, er det likevel viktig at du ikke endrer dosen eller slutter med den uten å avtale dette med legen din først.

Noen sykdommer hos gravide og ammende kan være en større risiko for barnet enn selve medisinen. Disse sykdommene bør derfor behandles. De fleste komplikasjoner som oppstår hos foster/barn skyldes ikke medisiner, men har andre årsaker.

Sist oppdatert: 5. desember 2022