Råd mot vanlige plager

Hemoroider

Hva er hemoroider?

Mange gravide får hemoroider. Hemoroider er utvidede blodårer i endetarmen og endetarmsåpningen, som kan gi plager i form av smerte og kløe. Det er ikke farlig å ha hemoroider, men hos noen kan plagene være så store at det er behov for behandling. Ofte avtar eller forsvinner plagene etter fødselen.

Hemoroider kan oppstå i forbindelse med treg avføring og forstoppelse, som i seg selv er vanlige plager under svangerskapet. For å unngå hemoroider er det derfor viktig å følge generelle kostholds- og livsstilsråd, som alltid bør forsøkes før medisiner. Det anbefales blant annet å spise fiberrik mat og få i seg nok drikke slik at avføringen holdes myk og man unngår å presse for mye. Daglig fysisk aktivitet og regelmessige toalettbesøk er også gunstig.

Hva kan gravide bruke mot hemoroider?

Gravide som trenger medisiner mot hemoroider kan forsøke Alcos-Anal eller Scheriproct. Disse kan kjøpes reseptfritt, og finnes både som salve og stikkpiller. Denne type behandling fjerner ikke hemoroidene, men kan lindre plagene.

Alcos-Anal inneholder ikke noe lokalbedøvende eller betennelsesdempende medisin, men skal ifølge produsenten virke kløestillende og sammentrekkende på blodårene i endetarmen.

Scheriproct virker lokalbedøvende og demper betennelsen rundt hemoroidene, noe som hjelper mot kløe, smerte og hevelse. Langvarig bruk av Scheriproct kan gi lokale bivirkninger i huden rundt endetarmsåpningen. I følge pakningsvedlegget skal Scheriproct ikke brukes over lengre perioder enn 4 uker, mens andre oppslagsverk er mer restriktive. Vi anbefaler at Scheriproct brukes maksimalt 2 uker sammenhengende. Rådet om lengden på behandlingen gjelder både for gravide og ikke-gravide.

Er det trygt å bruke Alcos-Anal og Scheriproct under svangerskapet?

Ja, både Scheriproct og Alcos-Anal regnes som trygge å bruke for gravide innenfor vanlig anbefalt dosering. Dette gjelder både salvene og stikkpillene.

Alcos-Anal inneholder ikke innholdsstoffer som er problematiske for gravide å bruke.

Scheriproct inneholder både kortison og en lokalbedøvende medisin (cinkokain). Det er knyttet noe usikkerhet til om kortisonbruk kan være uheldig for fosteret. Scheriproct inneholder imidlertid små mengder medisin, og skal bare brukes over en begrenset periode. Vi forventer ikke at denne lille mengden kortison vil ha noe å si for barnet i magen. Det er ikke undersøkt hvor mye cinkokain som blir tatt opp i kroppen ved bruk av Scheriproct, men vi har heller ikke data som tilsier at bruk hos gravide er skadelig for fosteret.

Er det noen hemoroidesalver gravide ikke bør bruke?

Det er svært lite erfaring med bruk av andre midler mot hemoroider enn Alcos-Anal og Scheriproct hos gravide (for eksempel NAF Hemoroidesalve). Vi forventer ikke at andre hemoroidesalver er uheldige for fosteret, men vi anbefaler likevel for sikkerhets skyld at gravide først og fremst forsøker Alcos-Anal og Scheriproct som det er mer erfaring med.

Når bør du kontakte lege?

Hvis Alcos-Anal eller Scheriproct ikke gir tilstrekkelig effekt mot plagene, anbefaler vi at gravide diskuterer videre behandling med lege. Vi anbefaler også at gravide får en vurdering av lege dersom plagene er store, langvarige eller hvis hemoroidene er veldig vonde.

Fikk du svar på det du lurte på? Hvis ikke, kan du stille oss et spørsmål og få personlig svar – enten på telefon eller via nettsiden vår.

Generelt anbefales gravide og ammende å bruke så lite medisin som mulig. Hvis du har fått medisinen din på resept fra legen, er det likevel viktig at du ikke endrer dosen eller slutter med den uten å avtale dette med legen din først.

Noen sykdommer hos gravide og ammende kan være en større risiko for barnet enn selve medisinen. Disse sykdommene bør derfor behandles. De fleste komplikasjoner som oppstår hos foster/barn skyldes ikke medisiner, men har andre årsaker.

Sist oppdatert: desember 2018