Råd mot vanlige plager

Tett nese

Tett og/eller rennende nese ved forkjølelse

Tett og/eller rennende nese kan blant annet skyldes forkjølelse eller influensa. Selv om det ikke er farlig, kan det være svært plagsomt. Det finnes flere nesesprayer du kan bruke for å minske plagene knyttet til tett og/eller rennende nese selv om du ammer.

Ammende kan bruke nesespray mot tett og/eller rennende nese

Vår vurdering er at ammende kan bruke alle typer nesespray mot tett og/eller rennende nese som finnes på det norske markedet. Dette gjelder både saltvannssprayer, slimhinneavsvellende sprayer og kombinasjonssprayer som inneholder mentol eller ipratropiumbromid (mot rennende nese).

Alle disse sprayene virker lokalt i nesen og tas i svært liten grad opp i kroppen din. Derfor vil heller ikke medisinen påvirke barnet gjennom morsmelken.

Det varierer hvor mye dokumentasjon som finnes om bruk av de ulike typene nesespray hos ammende. Vi mener likevel at det ikke er grunn til å anbefale en bestemt type nesespray fremfor en annen – både fordi de virker lokalt, og ut fra hva vi vet om de ulike virkestoffene. Hvis du ammer og trenger nesespray mot tett eller rennende nese, kan du altså bruke den medisinen som virker best for deg.

Dosering av nesespray hos ammende

Ammende kan følge den vanlige doseringen og behandlingslengden som er anbefalt i pakningsvedlegget. Det bør også gå minst to uker mellom to behandlingsperioder med nesespray. Langvarig bruk kan gjøre neseslimhinnen irritert. I tillegg kan slimhinnen bli enda mer hoven når du først slutter å bruke sprayen. Dermed kan du føle at du er enda tettere i nesen og at du er “avhengig” av nesespray.

Når bør du kontakte lege?

Hvis bruk av en av nesesprayene nevnt over ikke gir tilstrekkelig effekt mot plagene dine anbefaler vi at du diskuterer videre behandling med legen din. Det samme gjelder dersom du allerede har brukt nesesprayen i lengre tid enn anbefalt og føler deg avhengig av den, slik at du kan få hjelp til å slutte.

Oversikt over nesesprayer mot tett nese

SalgsnavnAktive innholdsstofferKan brukes under amming?
Dexyl
Nazaren
Otrivin
Zymelin
XylometazolinJa
RhinoxOksymetazolin Ja

Oversikt over kombinasjonsnesesprayer

SalgsnavnAktive innholdsstofferKan brukes under amming hvis behov?
Otrivin
Comp
Zycomb
Xylometazolin og ipratropiumbromidJa
Otrivin med mentolXylometazolinJa

Informasjon i pakningsvedlegg

Informasjonen i pakningsvedlegget er skrevet av legemiddelprodusenten, og de er ofte mer restriktive med å anbefale bruk under graviditet og amming enn det forskning og samlet erfaring gir grunn til. Derfor kan du få råd av helsepersonell om at noen medisiner kan brukes, selv om dette ikke nødvendigvis stemmer med informasjonen i pakningsvedlegget.

Fikk du svar på det du lurte på? Hvis ikke, kan du stille oss et spørsmål og få personlig svar – enten på telefon eller via nettsiden vår.

Generelt anbefales gravide og ammende å bruke så lite medisin som mulig. Hvis du har fått medisinen din på resept fra legen, er det likevel viktig at du ikke endrer dosen eller slutter med den uten å avtale dette med legen din først.

Noen sykdommer hos gravide og ammende kan være en større risiko for barnet enn selve medisinen. Disse sykdommene bør derfor behandles. De fleste komplikasjoner som oppstår hos foster/barn skyldes ikke medisiner, men har andre årsaker.

Sist oppdatert: desember 2018