Råd mot vanlige plager

Treg mage og forstoppelse

Treg mage og forstoppelse er en vanlig plage hos gravide

Mange gravide plages av treg mage og forstoppelse. Dette skyldes endringer i kroppen under svangerskapet, blant annet tar det lengre tid for maten å passere gjennom tarmen. I tillegg øker opptaket av vann fra tarmen, noe som gjør avføringen hardere. Lite aktivitet og bruk av jerntilskudd kan også bidra til forstoppelse. Forstoppelse kan være smertefullt og kan føre til hemoroider. (Se her for gode råd for behandling av hemoroider).

Generelle råd for å forebygge forstoppelse

  • Øke inntaket av væske og fiber
  • Daglig mosjon

For mange kan det være tilstrekkelig å følge disse rådene, men noen har i tillegg behov for behandling.

Førstevalg ved forstoppelse hos gravide

Loppefrø (som Lunelax eller Vi-Siblin) inneholder fiber som gjør at avføringen går raskere gjennom tarmen. Laktulose (som Laktulose, Levolac eller Duphalac) eller makrogol (som Movicol eller Moxalole) virker ved å øke vanninnholdet i tarmen. Dette gjør avføringen mykere. Det kan ta noen dager før virkningen av disse midlene inntrer. Det er viktig å drikke nok vann under behandlingen. Laktulose og makrogol kan gi bivirkninger som luft i magen og kvalme.

Loppefrø er trygt å bruke for gravide, og kan ved behov brukes gjennom hele svangerskapet. Laktulose og makrogol virker i tarmen og tas i liten grad opp i kroppen. De vurderes derfor også som trygge å bruke hos gravide.

Tarmstimulerende midler bør kun brukes i korte perioder

Gravide med forstoppelse bør fortrinnsvis forsøke loppefrø, laktulose eller makrogol først. Hvis bruk av disse midlene ikke fører frem, kan tarmstimulerende medisiner som bisakodyl (f.eks. Dulcolax eller Toilax) og sennaglykosider (f.eks. Pursennid) brukes i en kort periode. Disse virker ved å stimulere tarmbevegelsen og virkningen inntrer ganske fort. Disse medisinene kan gi bivirkninger som magesmerter og forstyrrelser i kroppens salt- og væskebalanse og bør derfor kun brukes i korte perioder av gangen. Det er ikke vist uheldige effekter av bisakodyl eller sennglykosider ved graviditet, og vi vurderer derfor at disse kan brukes av gravide hvis det er nødvendig.

Miniklyster kan gi rask lindring ved hard avføring i endetarmen

Ved hard avføring i endetarmen, kan miniklyster (som for eksempel Microlax) gi rask lindring. Miniklyster inneholder stoffer som ikke tas opp i kroppen, og kan derfor brukes av gravide. Miniklyster bør kun brukes en gang iblant og er ikke egnet til langtidsbehandling av forstoppelse.

Når bør jeg kontakte lege?

Hvis du er svært plaget av forstoppelse og de nevnte tiltakene ikke gir tilstrekkelig effekt, bør du ta det opp med legen din.

Fikk du svar på det du lurte på? Hvis ikke, kan du stille oss et spørsmål og få personlig svar – enten på telefon eller via nettsiden vår.

Generelt anbefales gravide og ammende å bruke så lite medisin som mulig. Hvis du har fått medisinen din på resept fra legen, er det likevel viktig at du ikke endrer dosen eller slutter med den uten å avtale dette med legen din først.

Noen sykdommer hos gravide og ammende kan være en større risiko for barnet enn selve medisinen. Disse sykdommene bør derfor behandles. De fleste komplikasjoner som oppstår hos foster/barn skyldes ikke medisiner, men har andre årsaker.

Sist oppdatert: mars 2019